Balett előadás

 

2010.05.04.

Oláh Zoltán kapta idén az EuroPAS Magyar Táncdíjat

„Magyarországon működő magyar táncos” kategóriában, „klasszikus- és modern balett” ágazatban Oláh Zoltán, a Magyar Állami Operaház első magántáncosa nyerte el idén a Táncművészet című folyóirat szakmai díját: az EuroPAS Magyar Táncdíjat.

Az EuroPAS Magyar Táncdíjat Kaán Zsuzsa, a Táncművészet főszerkesztője alapította 1993-ban. Elnökletével azóta minden évben, a Tánc Világnapja kapcsán több kategóriában ítéli oda az elismerést a rangos kuratórium az adott évben legkiemelkedőbbnek ítélt szólistáknak és társulatoknak.

A kuratórium tagjai: Cserta József (balett), Mihályi Gábor (néptánc), Szántó Péter (színpadi tánc, showtánc, társastánc), Solymosi Tamás (külföldön működő művészek, műhelyek), Dr. Bárándy György (szaktanácsadó), Szinetár Miklós (tiszteletbeli elnök).

A díj egy táncosnőt ábrázoló bronzszobor - Pauer Gyula Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész alkotása -, továbbá a szaklap médiaajándéka: egy interjú a Táncművészetben.

A XVIII. díjátadó ceremóniára 2010. május 4-én kerül sor a Budapesti Operettszínházban. A díjátadást nagyszabású táncgála: a VIII. EuroPAS-Gála követi, amelyen minden idei és számos korábbi kitüntetett is fellép.

 

Érdekel a balett? Most nem jó az időpont? Iratkozz fel a tanfolyam-értesítőnkre:

Név *:
Email cím *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 

2010.03.24.

Keveházi Gábor az Egyesült Államokban tárgyal

A Magyar Nemzeti Balett igazgatója 2010. március 28. és április 8. között az Egyesült Államokban tárgyal az amerikai táncélet meghatározó személyiségeivel a balettegyüttes nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséről és kölcsönösen kedvező szakmai együttműködések kialakításáról.

Keveházi Gábor meglátogatja a Houston Ballet és Valentina Kozlova balett iskoláját, megbeszéléseket folytat a New York City Ballet és az American Ballet Theatre vezetőségével, valamint Larissa Savelyevvel, a Youth American Grand Prix balettverseny igazgatójával és Paul Szilard világhírű impresszárióval.  

Keveházi Gábor – akit Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója is fogad - díszvendégként részt vesz a Magyar Nemzeti Balett szólistáinak közreműködésével megrendezésre kerülő Dance Salad Fesztiválon, és balettgyakorlatot is tart a világ minden tájáról érkezőművészeknek.

 

2010.03.23.

A Magyar Nemzeti Balett szólistái fellépnek a Dance Salad Fesztiválon

2010. március 29. és április 5. között a Magyar Nemzeti Balett szólistái - Popova Aleszja, Pazár Krisztina, Bajári Levente és Arhangelski Vladimir - Houstonban lépnek fel a híres Dance Salad Fesztiválon.

Az egyedülálló fesztivál létrehozása Nancy Henderek nevéhez fűződik, aki 1995 óta rendezi a gálát Houston városában. Az eseményen 2004 óta külföldi művészek is felléphetnek, s a fesztivál mára a nemzetközi táncélet egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát.

A 15. alkalommal megrendezett Dance Salad Fesztiválon 50 ország 85 vezető együttesének 470 táncművésze szerepelt eddig. Az Operaház balettművészein kívül fellépnek többek között a Flandriai Nemzeti Balett, a Norvég Nemzeti Balett, és az Angol Nemzeti Balett táncosai is.
A nézők 3 alkotást, Bajári Levente Way of Words című koreográfiáját, s a Karamazov tesvérek és az Anna Karenina egy-egy részletét láthatják majd a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában.

A gála egyik díszvendége Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója lesz, aki április 2-án és 3-án gyakorlatot is tart a fellépő művészeknek.

Ezúton mondunk köszönetet a Nemzeti Táncszínháznak, hiszen Nancy Henderek az ő meghívásukra érkezett Magyarországra, látogatott el a Magyar Nemzeti Balett stúdióiba és tekintette meg a Karamazov testvérek című előadást.

 

2010.02.26.

A Magyar Nemzeti Balett művésze lett a Marie Claire Virágai ösztöndíjpályázat egyik nyertese

Pisla Artemisz, a Magyar Nemzeti Balett ifjú művésze lett a Marie Claire Virágai ösztöndíjpályázat egyik nyertese.

A Marie Claire Virágai nevű, 14-24 éves fiatal nők körében kihirdetett tehetséggondozó pályázat döntnökei bejelentették az eredményt: a 192 beérkezett pályamű közül hetet – minden kategóriából egyet – találtak díjazásra érdemesnek. A szakemberekből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a pályázók nagyon komolyan vették a kiírást, s izgalmasabbnál izgalmasabb pályaművek érkeztek.

A döntéskor fontos szerepet játszott a pályázó szakmai tevékenysége és eddig elért eredményei. A nyertes pályázóknak saját szakterületük egy-egy kiemelkedő képviselője volt a pártfogója, Pisla Artemiszt Volf Katalin Kossuth-díjas első magántáncosnő támogatta.

A fiatal balett táncos 2007-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán Sebestény Katalin, Murányi Judit, Macher Szilárd, Solymosi Tamás és Csillag Pál növendékeként. Főbb szerepei: Pas de trois (Csajkovszkij-Ivanov: A hattyúk tava), Pas de quatre

(Minkus-Petipa-Muchamedov: A bajadér), Rózsakeringő szóló (Csajkovszkij-Vajnonen: A diótörő).