Balett ruha

Balett ruha

Készen állsz az első balett órádra a felnőtt balett oktatáson, de bizonytalan vagy benne, hogy mit vegyél fel magadra? Több tényezőtől függ – időjárás, hőérzet – , de egy biztos: a megfelelő ruha megkönnyíti az életed a rúd mellett.

Nem szabad kapkodva megvenni az első velünk szembe jövő dresszt, érdemes rászánni az időt arra, hogy minőségi, megbízható viseletünk legyen. Próbáljunk fel többféle fazont, színt vagy anyagot, hiszen hosszú távú befektetésre készülünk, ezért nem mindegy, hogy a balett órán feszengünk, az öltözékünkben vagy úgy érezzük, mintha nem is lenne rajtunk semmi.

A balett ruha alapeleme a dressz, amit többnyire elasztikus anyagból készítenek. Persze számos változatát megtalálhatjuk, van például bársony mellbetétes, ezt azonban inkább az előadásokra tartogassuk. Sokan, ha dresszre gondolnak, akkor egy sima, környakú fazon jut eszükbe, pedig manapság számos változat létezik.

A klasszikus hosszú és rövid ujjú fazon mellett meghatározó szerep jut a pántoknak, s így a nyakkivágásnak. A jó balett ruha illeszkedik az alkatunkhoz, ezért mérjük fel, hogy hol vagyunk erősebbek, kisebbek, hosszabbak, rövidebbek az átlaghoz képest, és ahhoz válasszuk ki a dresszt.

Aki nagyon vékony felsőtesttel rendelkezik, kis mellekkel, bátran vásároljon díszesebb balett ruhát, élénkebb színűt, és spagetti pántosat. Aki erősebb mellben, az viszont hanyagolja a vékony pántokat, hiszen azok nem biztosítják a kellő tartást. Ebben az esetben érdemes vastagabb pántú, szélesebb nyakrésszel rendelkező dresszt felpróbálni.

Gondoljunk a felső ruházatra is, a bemelegítés során ugyanis akkor tesszük magunkkal a legjobbat, ha melegen tartjuk az izmokat. Szerezzünk be egy kardigánt, kötött sortot vagy hosszú lábmelegítőt, amit akár combközépig is fel tudunk húzni. Így garantáltan nem fázunk meg idő előtt, és az izmok is hálásak lesznek a törődésért, például nem fognak meghúzódni.

Nincs annál rosszabb, mint amikor a felnőtt balett oktatáson a bemelegítés hiánya vagy a nem megfelelő öltözet miatt felesleges sérülést okozunk magunknak. Ezzel nem csupán a testünket veszélyeztetjük, de a fejlődésünket is. Ahogy minden sportnál, úgy a balettnál is alapvető fontosságú a bemelegítés, egy kötött balett ruha pedig tökéletes társunk lehet ebben. 

 

 

<<< vissza felnőtt balett oktatás főoldal