Miért felnőtt balett? 1

Felnőtt korban, miért felnőtt balett oktatás? - 1. rész

Nézzük a „hivatásos” verziót, kiből és hogyan lesz diplomás balettművész?

A reményteljes növendékek jelentkeznek a balettintézetbe, hogy ők márpedig balettművészek akarnak lenni. Ezt az általános iskola 4. osztálya környékén teszik, a felvett növendékek az ötödik osztályt kezdik az iskolában.

A felvétel során, a szakemberek nagy gyakorlattal válogatják ki a jelentkezőkből a (majd) leendő művészeket.

 

 

És igen a klasszikus balett professzionális műveléséhez születéskori adottságok kellenek, lehet ámítani, de értelme nincs, csakis a megfelelő anatómiai adottságokkal rendelkező jelentkezőkből lesz balettművész.

Például gépészmérnök megfelelő szorgalommal és tanulással bárki lehet, de balettművész esetében ez nem igaz. Kevés a szorgalom és a kitartás, ehhez az adottságok is kellenek!

A sikeres felvételi vizsgán megfelelt jelentkezők, 10 évesen bekerülnek a balettintézetbe. Általában 30-40 növendék, belőlük 8-15 fő lesz a végén balettművész.

A többieket a féléves/éves vizsgákon eltanácsolják, vagy más társ/táncművészeti pályára irányítják.

Persze lehet azon sajnálkozni, hogy miért ez a vasszigor, de akkor érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha az ember elmegy egy balettelőadásra, és 15-20 ezer forintos jegyár mellett milyen színvonalú előadást akar látni. És itt már nincs kompromisszum, csak a legjobb maradhat!

A legjobbakból lesz balettművész, és teszik élvezetessé a balettelőadást.

9-10 év után teszik le a képesítő balettvizsgát, és utána felvételizhetnek a különböző balett társulatokba.

Nagy elhivatottság kell hozzá, hogy a 10 éves emberpalántákból végül balettművész legyen, de hát ez egy ilyen dolog. A táncművészet legmagasabb technikai és művészi színvonalú ágát fogja művelni.

Csak az tud ezen az úton végig haladni, akiket hajt az erő és kifejezetten ezt akarják.

Akiket a szülők iratnak be, egy meg nem valósult, „majd a gyermekemben megvalósítom önmagamat” motivációból, azok a növendékek hamar kihullanak a rostán.

 

 

Elgondolkodtató, hogy van-e értelme, ezeknek a szülőknek, ilyen felesleges lelki törésnek kitenni a gyermeküket. Hiszen akár több évig is járhat egy osztályközösségbe a gyermek, és egyszer csak közlik vele, hogy nem elég jó ahhoz, hogy folytassa a tanulmányait a balettintézetben.

 

 

Sokan egy lapra tesznek fel mindent, és nem mindig jó a vége.

Tehát összegzésként elmondható, hogy csak a nagyon motivált, önszántukból erre a pályára készülő gyermekeket érdemes a szülőknek erre a pályára orientálni.

Ez volt a „hivatásosok” verziója, de ezzel szemben mik a lehetőségek, és miért kortalan a felnőtt balett oktatás. Egyáltalán miért hívjuk klasszikus balett helyett felnőtt balett oktatásnak ezt a műfajt?

Ezzel foglalkozunk a következő részben.

.

<<< vissza balett írások főoldalra

.