Spicc cipő

Spicc cipő

Az ideális spicc cipő komolyan befolyásolja a spicc órára járó előmenetelét. Habár külsőre mindegyik spicc cipő esztétikai élményt nyújt, a táncosnak kell megtalálnia a minden igényt kielégítő párat. Mivel számos modell létezik a piacon, ez a folyamat egyáltalán nem egyszerű.

A jó spicc cipő engedi kibontakozni a táncos technikáját a felnőtt balett oktatáson, óvja a lábat, főleg az ujjakat és körmöket, követi a láb vonalát, a kevésbé tökéletes lábból is kihozza a maximumot. A rossz ezzel szemben fájdalmat okoz, nem passzol a lábhoz, minden súlyt a nagy lábujjra tesz, nem engedi a táncost, hogy rendesen felgördüljön.

A spicc legfontosabb része a box. Ha nem megfelelő, rengeteg kellemetlenséget okozhat: fájdalom, tartás hiány, betört köröm stb. A boxnak igazodnia kell a láb formájához. Három fajta van: keskenyedő, enyhén keskenyedő, szögletes.  

A felső rész milyensége is fontos: ha túl hosszú, visszatartja a gördülést, ha viszont rövid, akkor nem tart, tehát túlgördülhetsz.

A spicc cipő szélessége is számít: ha túl széles, a lábfej nem kap kellő megtámasztást, és a táncos elsüllyed a cipőben, a túl szűk pedig sérülésekhez vezethet a felnőtt balett oktatáson.

A box mellett a spicc cipő törzse a legmeghatározóbb. A szakértők szerint leginkább a táncos tapasztalatán múlik az erőssége, kezdőknél pedig az oktató tanácsa az iránymutató.

Nem utolsósorban fontos az is, hogy a lábfejen áthaladó gumiszalagot megfelelően erősre varrjuk fel a spicc cipőre: tartsa a lábat, de ne szorítsa el a vérkeringést közben. A szalagok pedig a végső biztosítékot adják, hogy a spicc cipő a bokához legyen rögzítve. 

 

 

<<< vissza felnőtt balett oktatás főoldal

.