Tánccipő, latin tánccipő, salsa cipő, tangó cipő,

 

 

Tánccipő

Aki azt gondolja, hogy a kis utcai topánkájában becsoszog egy táncterembe, hogy mondjuk, megtanuljon salsa-zni, nagyot fog csalódni. A legnagyobb hibát követjük el azzal, ha nem gondoskodunk a megfelelő tánccipőről.

Sztepp cipő

Legismertebb talán a sztepp cipő, hisz ki ne emlékezne Gene Kelly legendás kopogására? Hogy mitől kopog a topánka? Hát a fémlemezektől, amelyek különböző számú csavarokkal vannak a talphoz rögzítve. Többnyire háromcsavarosak a lemezek, de aki egyre profibb, egy idő után maga dönti el azok számát. A tapasztaltabbak lapos, bőr, oxfordi stílusú cipőben táncolnak, és persze van sarkas is, ebben azonban nehezebb egyensúlyozni.

 

 

Standard cipő

Bár sokan összemossák a standard és a latin tánccipőt, érdemes különbséget tenni, a keringőhöz használt cipőben ugyanis a világért se induljunk el salsa-t tanulni. A standard cipőnek nagyon elegáns, finom formája van, de azért ne a Jane Austen-regények világát képzeljük el, hanem a modern, dinamikus mozgáshoz kifejlesztett cipőkét. A férfi standard cipő általában fűzős, fekete Oxford típus, sarka az alkalmi cipőéhez hasonló. Tökéletes a kezdőknek, és azoknak, akik most találják ki, hogy mit táncolnának. Aki csak egy fajtát venne, ezt válassza! A női változat elől zárt, és erősebb a sarka a latinhoz képest, hiszen a standard táncoknál nagyon sok a hátra irányuló mozgás.

Latin tánccipő

Ezzel szemben a férfi latin tánccipőre az úgynevezett kubai sarok a jellemző, ami közel 4 cm. Ezt persze csak versenyre húzzák fel. A hölgyek topánkája is kellően magas, akár 8 centis is lehet, a sarokrész szélesedő és kevésbé erős, mint a standard-nél, mert a latin technikában inkább a talppárnának jut nagyobb szerep. Aki egy fajta tánccipőt venne, ezt válassza!

Salsa cipő

Salsa-nál nem érdemes más fajta cipőt vásárolni, mint salsa cipőt, hiszen a mozgással rögtön a súlyáthelyezést tanuljuk, ha mindig váltogatjuk a cipőt, elölről kell kezdeni a tanulás folyamatát. A jó salsa cipő kellően bélelt belül, ami a lábat ért ütések elnyelését szolgálja, ezáltal kíméli a bokát, térdet, csípőt.

Tangó cipő

A tangó cipőnél is a talp milyensége fontos, illetve a tartás. Férfiaknál segít a fűző, míg a hölgyeknél a pánt biztosítja, hogy ne essen le a lábról. A hagyományos bokapánt tart legkevésbé, célszerűbb a T-pánt vagy az X, ami a boka körül duplán tart. Kezdőknek ideális a lábfejen kereszteződő pánt megoldás, a dupla X-pánt (boka és lábfej) pedig garantáltan a lábhoz ragasztja a cipőt.

 

 

Karaktercipő

A karaktercipőnek alacsonyabb a sarka, de ugyanúgy pánt van rajta, jellemzően T-típusú. Színpadi cipőről lévén szó nem jellemző a rikító színválaszték, inkább a tradicionális fekete vagy testszínű árnyalat.

Bármelyiket is vegyük, mindig gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, tisztításról és védelemről. A legjobb, ha cipő vásárláskor azonnal beszerzünk sarokvédőt, így jelentősen meghosszabbítjuk cipőnk élettartamát. Tisztításhoz kétféle kefét használjunk: keményebb szálút a kemény bőrhöz, puhábbat a velúrhoz. Utóbbi roppant kényes, a bolyhok felfésülését nem érdemes megspórolni, mert az elhasznált, ápolatlan velúr szörnyű látványt nyújt. 

 

<<< vissza felnőtt balett oktatás főoldal

.